a) Budama ve temizlik işleri bittikten sonra; gerekli olan bahçelerde kış ilaçlaması yapılmalıdır. San-Jose kabuklu biti bulunmayan ve bakımlı bahçelerde kış ilaçlamasına gerek yoktur.
b) Bakla (çiçek) zınnı yoğun olan bahçelerde çiçek tomurcuklarının kabardığı dönemde ergin böcekleri toplamak için içi su dolu mavi renkli kaplar dekara 3-5 adet olarak yerleştirilir. Kapların içine toplanan böcekler toplanıp imha edilir. Zararlının yoğun olduğu küçük bahçelerde ağaçların altına çarşaf serilerek ağaçlar silkelenip, toplanan erginler imha edilir.
c) Elmalarda Yaprak büken zararlısına karşı ilaçlama pembe çiçek tomurcuğu döneminde yapılır.
d) Elma kara leke hastalığına karşı erken uyarı ilanlarına uyularak ilaçlama yapılır. Erken uyarı hizmeti bulunmayan yerlerde, çiçek gözleri kabardığında ve pembe rozet tomurcuğu döneminde bordo bulamacı veya hazır bakırlı ilaçlardan biriyle ilaçlama yapılır. e) Meyve fidanları ve ağaçlarında toprak altı zararlılarına karşı İlkbaharda 0-20 cm. toprak derinliğinde toprak sıcaklığı 9-10 0C ‘ ye ulaşıp larvalar aktiviteye başladığı zaman (Genellikle Mart ayından itibaren) 2. ve 3. dönem larvalara karşı bir ilaçlama yapılmalıdır. İlaçlama kışı geçirmiş olan larvalar oburca beslenip zarara devam edeceği ve 3. dönem larvalar Mayıs ayı içinde pupa olacağı için çok gecikmeden yapılmalıdır. f) Hububatta yabancı ot, hububatta pas hastalığı, ekin kambur böceği (Zabrus spp.) gibi hastalık ve zararlılar ile yabancı ot ile mücadelesi için ilaçlama yapılır.
g) Meyve bahçeleri, Mera alanları ve hububat sahalarında zarar yapan Gelengi zararlısına karşı kış uykusundan uyandıkları Mart ayından itibaren zehirli yem uygulaması yapılır. Meyve ağaçlarının kök boğazındaki yabancı otlar temizlenir.
h) Zeytin Güvesi, Zeytin Kırlangıç Böceği, Zeytin Kurdu, Zeytin Çiçek Sap Sokanı zararlılarına karşı üreticilerin ilaçlama yapmaları gerekmektedir.